AH! geselecteerd voor het VLINDER project

  • 20 juni 2019

GO! Atheneum Heist is geselecteerd om een VLINDER weerstation te bouwen en plaatsen in Heist-op-den-Berg!

Het VLINDER project, opgezet door de universiteit van Gent, zal in Vlaanderen een meetnetwerk opzetten waarbij gemeten wordt in zeer uiteenlopende omgevingen (landelijk, stadscentra, industriele sites, bossen,...). Het is onbegonnen werk om dit als onderzoekers op zulke schaal zelf te organiseren. Vandaar dat het VLINDER project beroep doet op scholen om weerstations te plaatsen in de meest uiteenlopende omgevingen die Vlaanderen en Brussel rijk zijn. De leerlingen van de deelnemende scholen zullen doorheen het hele project betrokken worden: zoeken geschikte locaties, bouwen weerstation, onderzoeken metingen, lessen rond weer en klimaat,...

Voor de metingen wordt gebruik gemaakt van een nauwkeurig weerstation dat samengesteld is door de UGent. De meteorologische sensoren meten temperatuur, relatieve vochtigheid, wind en neerslag. De leerlingen zullen onder begeleiding van een leerkracht zelf de VLINDER weerstations bouwen. Eenmaal het VLINDER weerstation operationeel is, zullen de metingen online te volgen zijn.
Het weerstation zal geplaatst worden op het landelijke landschap van het melkveebedrijf 'De Langveldhoeve'. De verschillende metingen zullen onze leerlingen toelaten om te onderzoeken welke impact bebouwing heeft op het weer.

Klik hier om meer te lezen over het VLINDER project.