AH! Nieuw onderwijsconcept

  • 24 januari 2018

In Heist-op-den-Berg start GO! Atheneum Heist, afgekort AH!. Gisteren, woensdag 24 januari, vond de kick-off plaats in het cultuurcentrum in aanwezigheid van honderden leerlingen, ouders en collegae. “De officiële start van een AH!-leeromgeving waarmee we kinderen blijvend willen boeien” zegt de nieuwe directeur Jan Reymenants. “Verspreid over drie campussen geven we elke leerling de accommodatie en uitdaging die passen bij zijn leerfase. Wie honger heeft naar meer, krijgt toegang tot het vervolg. Wie nood heeft aan ondersteuning, wordt op maat geholpen. Opleidingen worden aangevuld met werkateliers, acceleratievakken en keuzemodules. Buddy’s en leerteams helpen leerlingen alsmaar verder te geraken. We willen een AH!-leeromgeving zonder grenzen. De natuurlijke leergierigheid van kinderen mag niet worden afgeremd. In GO! Atheneum Heist moet iedereen voluit kunnen dromen, denken en doen. Dat is onze ambitie.”

Alles staat in het teken van stimulerend onderwijs

Om deze vorm van stimulerend onderwijs optimaal van start te laten gaan werd geïnvesteerd in een gloednieuw schoolconcept. “We beschikken over een campusdomein van meerdere hectaren. Het nieuwe schoolgebouw krijgt een aparte verdieping voor wetenschappen. Er worden technische ateliers en serres opgetrokken. De klassen hebben een inrichting die past bij stimulerend onderwijs. De groepen per klas zijn klein. Dit alles schept een schoolomgeving waar leerlingen leerpartners worden die elkaar helpen, ongedwongen vragen kunnen stellen, ideeën opperen en hun ambities durven nastreven. Kinderen van nu willen onderwijs van nu. Dat is wat GO! Atheneum Heist hen biedt.”

Er zijn drie campussen: ’t Wensbos, ’t Lab en ’t Atelier

Op campus ’t Wensbos zit de basisschool. “Hier leer je alles wat nodig is voor een goede start van je schoolloopbaan, maar zonder stress of frustraties. Wij houden rekening met wat het kind al kan en kent. Als het nodig is, versnellen of vertragen we. Stimulerend onderwijs betekent elk kind stimuleren in elke leerfase. Zo wordt leren voor iedereen een boeiende ontdekkingsreis”, zegt Sandy Van Parys, directeur van de basisschool. De campussen ’t Atelier en ’t Lab huisvesten het secundair onderwijs. “Campus ’t Atelier biedt arbeidsmarktgerichte opleidingen. De arbeidsmarkt heeft nood aan mensen in de zorg, bouw, horeca, enzovoort. Sectoren waarin ‘t Atelier voltijdse, deeltijdse en duale opleidingen aanbiedt. Stuk voor stuk praktische opleidingen met voldoende oog voor de theorie, maar vooral met veel doe-activiteiten, werkateliers, stages en effectieve tewerkstelling. De leerlingen gaan snel aan de slag. In alle richtingen krijg je aanvullend bedrijfsbeheer. Handig voor als je later ‘zelfstandige’ wil worden”, aldus Jan Reymenants. Wie kiest voor ‘t Lab wil doorstromen naar hoger onderwijs en universiteit. “Hier leer je meningen formuleren en vrijuit discussiëren over alle mogelijke thema’s. Je krijgt de ruimte om te reflecteren, te onderzoeken, dieper door te denken en samenhang tussen maatschappelijke en wetenschappelijke uitdagingen te ontdekken. Campus ’t Lab is een modern kennislabo waar je technische en wetenschappelijke opleidingen kan volgen.”


Iedereen start zijn middelbaar met een brede oriëntering

“In GO! Atheneum Heist kies je een opleiding en campus die aansluiten bij wie je bent en wat je wil bereiken. Om die keuze te maken moet je eerst je talenten verkennen. Iedereen start daarom in een breed oriënterende eerste graad (dit is het eerste en tweede leerjaar). Het gemeenschappelijk basispakket vult elke leerling aan met extra modules die hij nodig heeft om de sprong naar zijn vervolgopleiding in de tweede graad te kunnen maken. Op een flexibele wijze worden kennis en vaardigheden 100% op punt gesteld en waar nodig aangevuld of verbeterd. De leerlingen mogen ook al eens proeven van studierichtingen uit de hogere jaren. Ze ontdekken dus waar ze goed in zijn, maar houden wel nog alle studiepistes open. Pas vanaf het derde leerjaar kiezen ze voor de opleiding waarin ze willen verdergaan. En ook belangrijk: tijdens hun hele schoolloopbaan ondersteunen we ze met studietips en studietechnieken. Want leren kan je leren. We willen een competitievrije omgeving waar elke leerling met een rugzak vol kennis, vaardigheden, ondernemingszin en zelfbewustzijn zijn toekomst tegemoet treedt.”

Kick off nieuwe school 2 Kick off nieuwe school 1