Extra-muros rond de Amazonekunst met de klassen Spaans

  • 22 november 2021

Afgelopen week bezochten de leerlingen van de verschillende jaren Moderne-Talen met optie Spaans samen de tentoonstelling ‘Kunstenaars uit het regenwoud’* in VTC De Mixx te Herselt. Een 17-tal jonge schilders van de Usko-Ayar Amazonian School of Painting uit Pucallpa, Peru, geven via hun schilderwerken een beeld van de natuur en cultuur in het Amazonegebied.

In de voorbereidende lessen Spaans leerden we over de uitgestrektheid, de diversiteit en het ecologisch belang van het Amazonegebied. Een inwijding in het Spaanstalig vocabularium rond de specifieke natuur van het regenwoud mocht natuurlijk ook niet ontbreken. Zo maakten we kennis   met caimanes, delfines rosados en tucanes.

Tijdens de rondleiding door J.P. werd met een open leerhouding aandachtig geluisterd naar het verhaal rond de verschillende werken. Zo leerden we niet alleen heel wat over de weergegeven natuur maar ook over de rijke cultuur van de indianenstammen uit het Amazonegebied.

Een belevenis op zich was de verrassing dat heel wat werken fluorescent oplichtten als ze werden beschenen door een UV-lamp en er een diepere laag van het schilderwerk tevoorschijn kwam.

Extra-muros rond de Amazonekunst - 2

Na de rondleiding gingen de leerlingen aan de slag met een uitdagende zoektocht in het Spaans doorheen de verschillende werken. Uit elke klas werd een gelukkige deelnemer geloot die met één van de door J.P. aangeboden ‘regalos’ uit het Amazonegebied naar huis mocht gaan.

Extra-muros rond de Amazonekunst - 3

Om af te sluiten proefden we nog een typische frisdrank uit Peru, Inka cola. ‘Me gusta mucho’ klonk het bij heel wat leerlingen.

Extra-muros rond de Amazonekunst - 5

* Deze tentoonstelling wordt georganiseerd door Picaflores.org en de opbrengst komt ten goede aan de bescherming van de leefgebieden van de Nukini op de grens van Brazilië en Peru.