2 Voeding en horeca

Voeding en horeca

In deze basisoptie ‘voeding en horeca’ maken de leerlingen kennis met veelgebruikte voedingsmiddelen en met behandelingstechnieken uit de voedingsindustrie, de hotel- en restaurantsector, de brood- en banketbakkerij en de slagerij.

Ze verwerven inzicht in de voedingswaarde van voedingsmiddelen, in functie van een gezonde voeding. Ze kunnen verklaren welke invloed voedingsmiddelen op ons lichaam hebben. Ze leren ook welke invloed behandelingstechnieken hebben op voedingsmiddelen.

Aan de hand van eenvoudige bereidingen leren ze opdrachten te plannen, te organiseren en uit te voeren, en onderzoeken ze de toepassingen van verschillende huishoudelijke en professionele toestellen. Tijdens praktische oefeningen experimenteren ze met verschillende grondstoffen, combineren ze smaken en presenteren ze voedingsmiddelen op een aantrekkelijke en creatieve manier. Hierbij krijgen ze ook inzicht in de basisregels rond hygiëne en veiligheid.

Beleefdheidsregels en gepaste omgangsvormen helpen hen om te leren samenwerken en om in de toekomst gastvrij en klantgericht te handelen. Vlot leren communiceren en de taal op een gepaste wijze gebruiken, behoren evenzeer tot het kernpakket van taken in de contexten van deze basisoptie.

Lessentabel
  uur
Godsdienst of NCZ 2
Aardrijkskunde 1
Engels 2
Frans 3
Geschiedenis 2
Lichamelijke opvoeding 2
Natuurwetenschappen 1
Nederlands 4
Wiskunde 4
Techniek 1
STEM 3
Burgerschap 1
Economie 1
  uur
Voeding en horeca 5


 

Jouw profiel

De leerlingen bij wie de interesse wordt opgewekt door vragen zoals: ‘Hoe bereid je een eenvoudige en gezonde maaltijd?’, ‘Wat is de gezondste keuze: cornflakes of een boterham met confituur?’, ‘Waarom rijst brood?’, ‘Wat is het verschil in voedingswaarde tussen vis en vlees?’, ‘Waarom zijn goudgele frietjes zo lekker?’ … kunnen terecht in de basisoptie ‘voeding en horeca’.

Mag jij starten? Wil jij meer weten?

Niet zeker of je mag starten? Wil je meer weten over deze opleiding?

Raadpleeg de officiële toelatingsvoorwaarden!

Raadpleeg de matrix van de onderwijsvernieuwing!

Kom naar onze infodagen!

Contacteer ons en stel je vraag!